Wikimaps maailmanympärimatkalla


Wikimaps-projekti oli mukana useiden kansainvälisten tapahtuminen ketjussa. Sarjan aloitti State of the Map Baltics Tartossa. Se jatkui Wikimaniaan Hong Kongissa ja lopuksi projekti oli osa Yhdysvalloissa järjestettyä OpenStreetMapin 9. syntymäpäivän kunniaksi järjestettyä ohjelmointisprinttiä.

Tartossa

Järjestimme OpenStreetMapin Balttian alueen aktiivien kanssa työpajan Tarton vanhoista kartoista. Saimme vanhoja karttoja käyttöömme Viron Kansalliskirjastosta, Kansallisarkistosta ja Tarton yliopiston kirjastosta. Kartat kuvaavat Tarton kaupunkia vuosina 1892–1986. Kaikki työpajassa käytetyt kartat ovat nyt saatavissa korkearesoluutioisina Wikimedia Commonsissa.

Pharus-Plan Dorpat, 1910

Pharus-Plan Dorpat, 1910

Tarton historia on monisäikeinen: Ajanlaskun alkupuolella Tarbatuna tunnettu linnoitus sai uuden nimen Jurjev Kiovan ruhtinas Jaroslav I:n nimetessä sen oman nimensä mukaan vuonna 1030. Valloittajat ja nimet ovat vaihtuneet siitä lähtien. Tartto kuului 1200-luvun lopulta Hansaliittoon nimellä Dorpat. Ruotsalaisvalloittajille Tartto oli myös Dorpat, samoin puolalaisille. Vironkielistä nimeä Tartua, suomeksi Tarttoa, alettiin käyttää pääsääntöisesti vuodesta 1918 alkaen Viron irrotessa venäläisvallasta. Tässä oli hyvää aineistoa työpajaamme varten.

OpenStreetMapin kartta-aktiiveja kokoontui Tarton yliopiston päärakennukseen Suomen ja isäntämaan lisäksi Venäjältä, Valkovenäjältä ja Puolasta. Mukana oli myös OpenStreetMap-säätiön edustajia läntisestä Euroopasta.

Wikimaps-työpaja SotM Balticsissa CC BY-SA 3.0 Pekka Sarkola

Wikimaps-työpaja SotM Balticsissa CC BY-SA 3.0 Pekka Sarkola

Aloitimme työpajan aikaisin sunnuntaiaamuna. Esittelin kartat ja haasteet

  • Kuka vanhoja karttoja haluaisi käyttää?
  • Kuinka vanhoja karttoja kannattaisia käyttää?
  • Haluaisin kommentoida yhtä Wikimapsin työvaiheista

Osallistujat työskentelivät tiukassa aikataulussa viidessä eri ryhmässä. Keskittynyt keskustelu porisi salissa. Kaksi ryhmistä ehti koostaa kartoista esityksensä paperille.

Ensimmäinen ryhmä keskusteli ominaisuuksista, joita kartan merkinnöistä talletetaan. Esimerkiksi kun kartoittaja jäljentää vuoden 1914 kartalta Tarton raatihuoneen ääriviivat, hän ei silti osaa kertoa, mikä on rakennuksen rakennusvuosi. Ehkä kartta ei olekaan totuudenmukainen. Käsiteltävänä oli neuvostoajan kartta, jossa maantieteellisiä piirteitä oli vääristelty.

Rautatiestä lenkkipoluksi. Mitenkäs nyt matka-aika lasketaan?

Rautatiestä lenkkipoluksi. Mitenkäs nyt matka-aika lasketaan?

Keskusteltiin myös reitittämisestä ja matka-ajan laskemisesta historiallisia kulkureittejä pitkin. Reittejä syntyy ja poistuu: siltoja pommitetaan, rautateitä puretaan ja tilalle syntyy pyörätie, uusia autoteitä rakennetaan.

Ehdotus Muskettisoturien Pariisin kartoittamisesta synnytti useita muitakin ajatuksia kirjallisuuden kartalle sijoittamisesta: Joycen Odysseus ja pubit, Sherlock Holmesin Lontoo, Robin Hood Nottinghamissa ja Kalevala Suomen tanhuvilla. Historiallisten henkilöiden elämäkerrat voisi Wikipediassa sijoittaa kartalle.

Wikipedisti ja kartoittajat samassa veneessä. State of the Map Balticsin veneretki. CC BY-SA 2.0 SK53 OSM

Wikipedisti ja kartoittajat samassa veneessä. State of the Map Balticsin veneretki. CC BY-SA 2.0 SK53 OSM

Honkongissa

Myöhemmin samalla viikolla Wikimaniaan kokoontui satapäin wikipedistejä maailman kaikilta kolkilta. Tapahtumassa Wikimedian moninaisten projektien osallistujat voivat vaihtaa kokemuksia ja tiivistää yhteistyötään. Toisaalta se on tilaisuus Wikimedia-säätiön väelle ja vapaahtoisille keskustella Wikimedia-ympäristön kehittämisestä. Wikimapsille se oli mahdollisuus näyttää mitä on jo tehty ja istuttaa hanke projektien puutarhaan.

Pyöreän pöydän keskustelu

Järjestimme ensin Wikimaps -pyöreän pöydän keskustelun. Siihen osallistui Wikimediassa paikkatietoa hyödyntäviä projekteja sekä Wikimedia-säätiön edustajia.

  • Maarten Dammers esitteli Geographicus-karttalahjoituksen, jonka hän on auttanut siirtämään Commonsiin.
  • Barbara Fischer esitteli työn alla olevan Römisches Limes -projektin, jossa roomalaisia linnoituksia esitetään karttapohjaisena animaationa. Saksan Wikimedia järjesti keväällä kiinnostavan Wikidata trifft Archäologie 2013 -tapahtuman, johon kokoontui historiallisen paikkatiedon kansainvälinen kerma.
  • Hugo Lopez käynnistää projektia, jossa Wikimedian artikkeleiden karttoja voitaisiin tuottaa datalähtöisesti GIS-aineistosta.
  • Daniel Kinzler Wikidatasta kertoi, missä vaiheessa geodatan kanssa ollaan
  • Wikimaps esittäytyi pikaisesti
  • Paikalla olivat myös Tim Alder ja Daniel Schwen, jotka ovat rakentaneet yhteyksiä Wikimedian ja OpenStreetMapin välille useiden vuosien ajan. WikiMiniAtlas, OSM-Gadget ja  WIWOSM ovat heidän tekemiään.

Keskustelimme yhdessä projektien tarpeista ja teimme siitä yhteisen dokumentin.

Presentaatio

Viikon lähestyessä loppuaan Susanna esitteli Wikimapsin yhdessä Maarten Dammersin kanssa. Maarten on Wikimedia Commonsissa suuria projekteja tehnyt WIkimedian vapaaehtoinen ja hän on alkujaan ehdottanut projektia nimellä Wikimaps.

Wikimaps Warper työssä

Wikimaps Warper työssä

Esittelimme Tim Watersin Wikimedia Commonsiin muokkaaman Wikimaps Warperin, jonka avulla on nyt mahdollista georeferoida Wkimedia Commonsissa olevia karttoja. Wikimaps Warperilla oikaistuja karttoja voi puolestaan käsitellä Open Historical Map -ympäristössä OSM-työkaluilla.

OpenStreetMap Birthday Sprint

Kaikella sillä, mitä olimme viikon aikana tehneet ja esittäneet, olimme osa OpenStreetMapin koodisprinttiä. 12 tunnin aikaeron takia emme kuitenkaan onnistuneet tekemään asioita yhdessä, yhtä aikaa. Tarton kartat olivat matkanneet tarttolaisesta arkistosta Hong Kongin kautta tapahtumaan Yhdysvalloissa.

Tarton kartta Open Historical Map -ympäristössä, jossa voi käyttää OpenStreetMapin uutta iD-työkalua

Tarton kartta Open Historical Map -ympäristössä, jossa voi käyttää OpenStreetMapin uutta iD-työkalua

Linkkejä

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *